OAN Health

Bal, güçlü bir antioksidan ve temiz bir enerji kaynağıdır. Bu özelliğiyle bal, vücudu enflamasyondan korumaya yardımcı doğal, şifalı bir besindir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar, antibakteriyel ve antienflamatuar olduğu için soğuk algınlıklarında üst solunum yollarını rahatlatır.
 
Bal içeriğindeki pinocembrin adlı antioksidan sayesinde zihin fonksiyonlarının tam kapasite çalışabilmesine de destek olur ve hafızayı güçlendirir. Sindirim sistemi rahatsızlıklarının da etkisini hafifleterek özellikle ishal gibi sorunların önlenmesine de yardımcı olan bal, ishal sonrası vücudun kaybettiği su ve elektrolitlerin (oral rehidrasyon) yerine konmasında da destekleyicidir. Protein kaynağı olan balda, proteini oluşturan 20 aminoasitten balın saflık derecesini ve kalitesini gösteren prolin, çok önemli bir yere sahiptir.  
 

OAN ürünlerinde kullanılan Organik Munzur Dağı Balı’nın prolin değeri
1010 – 1239,5 arasındadır.

 
OAN ürünlerinde kullanılan Organik Munzur Dağı Balı, çok sayıda ballı bitkilerin, nektarlı floraların, meşe ormanlarının, akarsuların, buzul göllerinin, şelalelerin, yaylaların bulunduğu, yerleşimin ve baz istasyonunun olmadığı, rakımı 3.400 metre olan Munzur Dağları’nın 1.400-2.500 metre yüksekliğindeki bölgesinde, Kafkas arıları tarafından, hiçbir müdahale olmaksızın tamamen organik sistemle oluşuyor.
Radyasyonun hiçbir şekilde salınmadığı doğal alanda yaşayan, kendi potansiyellerinin doruğunda üretim yapan Kafkas arılarının ürettiği organik ballar, OAN Full Spectrum Phyto Blends ürünlerimizin temelini oluşturuyor. Bu özel içerikleri de yine manyetik alan ve radyasyon korumalı özel kavanozlarda size ulaştırılıyoruz.
 

 

Bal, dengeli beslenmenin bir parçası olarak diyabet yönetiminde de kullanılır.

 
Birçok gıdada ortak bir bileşendir ve birçok formda mevcuttur. İnsanlık tarihinin hemen hemen her döneminde insan sağlığı üstünde olağanüstü faydaları bilinmekte ve geleneksel pek çok ilacın, tedavi protokolünün başrol oyuncusu olarak kullanılmaktadır. Modern Batı Tıbbı da bala hak ettiği yeri vermektedir. Özellikle gelişim çağında olan çocuk ve ergen iskelet ve sinir sistemi gelişmesi üstünde çok faydalı olan bal, her yaştan insanın beslenmesinde oldukça önemlidir. Burada tabii kendi doğal ortamlarında yaşayan, daha fazla bal üretmeleri için şekerli sularla manipüle edilmeyen arıların ürettiği saf, organik baldan bahsedilmektedir.
 
Şimdi gelin bala biraz daha yakından bakalım:

 

Önemli bir besin kaynağıdır.

Bir yemek kaşığı veya 20 g. bal içerir (1):
Kalori: 61
Yağ: 0 g
Protein: 0 g
Karbonhidrat: 17 g
Lif: 0 g
Riboflavin: Günlük Değerin %1’i
Bakır: %1 GD
 
Bal esasen saf, doğal şekerdir, yağ içermez ve eser miktarda protein ve lif içerir. Balın asıl önemi polifenoller olarak bilinen sağlık üzerinde çok önemli faydaları olan bitki bileşikleri açısından zengin olmasındandır.
 

Antioksidanlar açısından zengindir.

Minimum düzeyde işlenmiş bal, flavonoidler ve fenolik asitler gibi birçok önemli biyoaktif bitki bileşiği ve antioksidan içerir. Daha koyu çeşitler, daha açık çeşitlere göre daha fazla antioksidan barındırma eğilimindedir (2). Antioksidanlar vücudunuzdaki reaktif oksijen türlerini (ROS) nötralize etmeye yardımcı olur, bu da hücrelerde birikerek hasara neden olabilir. Bu hasar erken yaşlanma, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi durumlara katkıda bulunabilir (2). Bu nedenle, balın sağlığa olan faydalarının çoğu antioksidan içeriğine bağlanmaktadır.

 

 

Kan şekeri seviyesini düşürebilir.

Bal, diğer şeker türleri gibi kan şekeri seviyenizi yükseltmesine rağmen, içerdiği antioksidanlar metabolik sendrom ve tip 2 diyabete karşı korunmaya yardımcı olabilir. Araştırmacılar balın, enflamasyonu azaltan ve kan şekeri regülasyonunu iyileştiren bir hormon olan adiponektin seviyelerini artırabileceğini bulmuşlardır. Günlük bal tüketiminin tip 2 diyabetli kişilerde açlık kan şekeri seviyelerini iyileştirebileceğine dair kanıtlar da vardır. (3). Bununla birlikte, bal diyabetli kişiler için rafine şekerden biraz daha iyi olsa da, ölçülü ve doktora danışılarak tüketmek gerekmektedir (4). Bazı üreticilerin balı sade şurupla seyrelttiğini bilmek de önemlidir. Bal tağşişi çoğu ülkede yasa dışı olmasına rağmen, yaygın bir sorun olmaya devam etmektedir (5).
 

 

Kalp sağlığını iyileştirebilir.

Bal pek çok faydasının yanı sıra, kalp hastalıklarını önlemeye, kalp fonksiyonunuzu ve sağlığınızı iyileştirmeye, kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Bir incelemeye göre, bal kan basıncını düşürmeye, kan yağ seviyelerini iyileştirmeye, kalp atışlarınızı düzenlemeye ve sağlıklı hücrelerin ölümünü önlemeye yardımcı olabilir (6). 40’ın üzerinde 4.500’den fazla kişiyi kapsayan bir gözlemsel çalışma, orta düzeyde bal tüketmenin kadınlar arasında daha düşük yüksek tansiyon riski ile ilişkilendirmiştir. Bir kemirgen çalışması da balın kalbi oksidatif stresten korumaya yardımcı olduğunu göstermiştir (7, 8). Ek olarak, ham bal tipik olarak arıların öz su üreten ağaçlardan ve benzer bitkilerden ürettiği bir reçine olan propolis içerir. Propolis kolesterol ve trigliserit seviyelerini iyileştirebilir (9). 
 

 

Yanık ve yara iyileşmesini destekler.

Yara ve yanık iyileşmesi için topikal bal tedavisinin kullanılmasının tarihsel bir geçmişi vardır. Bu uygulama günümüzde hala yaygındır. Bal, cilde uygulandığında yanıklar, yaralar ve diğer birçok cilt rahatsızlığı için etkili bir tedavi planının parçası olabilir. Özellikle diyabetle ilişkili ayak ülserleri için etkili olduğu bilinmektedir. Bal ve yara bakımı üzerine yapılan 26 çalışma incelendiğinde, balın en çok kısmi kalınlıktaki yanıkların ve ameliyat sonrası enfekte olan yaraların iyileşmesinde etkili olduğu görülmüştür (10). Araştırmacılar balın iyileştirici gücünün antibakteriyel ve anti-enflamatuar etkilerinden kaynaklandığını teorize etmektedir (11). Bununla birlikte, ciddi bir yanığınız varsa, derhal tıbbi yardım almanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.
 

Çocuklarda öksürüğün bastırılmasına yardımcı olabilir.

Öksürük, üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklar için yaygın bir sorundur. Bu enfeksiyonlar çocuklar ve ebeveynler için uyku ve yaşam kalitesini etkileyebilir. Çocuklarda bal ve öksürük üzerine yapılan birkaç çalışmanın gözden geçirilmesiyle, balın öksürük semptomları için difenhidraminden daha etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca öksürük süresini azaltmaya da yardımcı olabilir (12). Başka bir incelemede, öksürüğü olan çocukların yanı sıra ebeveynlerin de uyku kalitesini de artırabileceği belirtilmiştir. Ayrıca, bazı öksürük ilaçlarının aksine, balın herhangi bir yan etkisi yoktur (13).
Botulizm riski nedeniyle 1 yaşın altındaki çocuklara asla bal verilmemesini önemle hatırlatmak isteriz.
 

Erkekler üzerinde olumlu etkisi olabilir.

İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan çeşitli araştırmalar üstüne 2021 yılında yazılan bir inceleme (14), balın vazodilatasyon etkileri nedeniyle ereksiyonları iyileştirerek erektil disfonksiyonu olan erkeklere yardımcı olabileceğini buldu. Ayrıca bal tüketiminin günlük sperm üretimini ve sperm ömrünü arttırdığı, testosteron seviyelerini dengelediği görüldü.
Önemli Uyarılar:
Yukarıdaki bahsedilen tüm faydalar doğal, saf, organik bal için geçerlidir.
Tükettiğiniz bal organik ve saf değilse kan şekeri seviyenizin yükselmesine neden olacağını unutmayın.
Bal doğal da olsa şeker barındırdığından, alımınızı sınırlandırın. Bal tüketiminde ölçülü olmak çok önemlidir.
Kan şekerinizi veya kilonuzu yönetmeniz gerekiyorsa, beslenme planınıza bal eklerken doktorunuza danışın.
Özellikle uzun bir süre boyunca sürekli olarak büyük miktarlarda bal tüketmek kilo alımına katkıda bulunabilir ve tip 2 diyabet veya kalp hastalığı gibi hastalık riskinizi artırabilir (15).
Bir yaşından küçük çocuklara bal vermeyin.
Alerjiniz varsa bal ve bal ürünler tüketmeyin.